A LAMININE és az őssejt terápia kapcsolatának magyarázata

Laminine Img 768x648 (1)
45
ŐSSEJTEK ÉS FIBROBLASZT NÖVEKEDÉSI FAKTOR

Az őssejtek felelősek a naponta elpusztuló sejtek pótlásáért, és a szervezetben körülbelül 5 milliárd – 200 millió-billió sejt található. Az őssejtek megsokszorozódhatnak, illetve átalakulhatnak a különféle sejtek bármelyikévé, úgy mint vér-, bőr-, hajsejtekké vagy egy szervet alkotó sejtszövetté.

EMBRIONÁLIS ÉS FELNŐTT ŐSSEJT

A magzat kialakulása során (embrionális szakasz) „embrionális őssejtekkel” (ES) rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy a magzat a csecsemő testének különböző részeit megformálja. Amikor a baba növekedni kezd, és végül felnőtté válik, az őssejtek eloszlanak. Azonban az őssejtek nem tűnnek el teljesen, mert a sejtek helyreállítása állandó marad.

44

AZ ŐSSEJT AKTIVÁLÁS

Testünk „felnőtt őssejteket” tart fenn, melyek feltöltik a vérsejteket, helyreállítják a szöveteket, izmokat és befolyásolják a hormonegyensúlyt. De ez is eloszlik, ahogy idősebbek leszünk. Így felmerült az őssejt terápia szükségessége. A test friss őssejtekkel való feltöltése előtt azonban Fibroblaszt növekedési faktor (FGF) jelátviteli molekula szükséges az aminósavak ezen sejtekkel való összekapcsolásához. A LAMININE mind FGF-et, mind az aminósavak teljes láncát tartalmazza.

A felnőtt őssejtek korlátozott képességekkel rendelkeznek az embrionális őssejtekhez képest. Másfelől nincs szükség az ES szaporodására tekintettel arra, hogy a csecsemő teste, agya, szíve, veséje, mája és egyéb fontos testrészei teljesen kifejlődtek. Ha továbbra is lennének őssejtjeink, valószínűleg hallhatatlanok lennénk.

43
SEJTEK HANYATLÁSA

De véges életű halandókként a tudósok elkezdték máshol (mint például a pluripotens sejtek) keresni az ES-t és visszaállítani azt a testben, hogy kijavítsa magát. Lehet, hogy nem ugyanaz a hatása, de ennek ellenére bebizonyosodott, hogy korlátozott kapacitással befolyásolja a sejtek és szervek regenerálódását. A felnőtt őssejt jól működik, ha a sejtszövet vagy a szerv sérülése minimális. De az öregedés során a felnőtt őssejtek elkezdenek hanyatlani, és a sejtek regenerálása nem hatékony többé. (NCBI)

AZ ŐSSEJTEK FORRÁSAI

Az őssejtek leggyakoribb forrása az emberi csontvelőből történő kivonásuk és a testbe való visszaültetésük. A folyamat fájdalmas és drága. Más források emberi embrionális sejtből (magzat) származnak, a belőle kialakuló szervek és szövetek nagy mennyiségű őssejtet tartalmaznak, de ez nem csak vitatható, hanem etikátlan is, még akkor is, ha nem az élő szervezetben (in vitro) hajtják végre. A köldökzsinór is jó forrása ezeknek a sejteknek, de ennek ellenére még mindig drága eljárások.

PLURIPOTENS ŐSSEJTEK

A pluripotens őssejteket (PSC) „mestersejteknek” nevezzük, mert képesek más sejteket előállítani a három alapvető testrétegünkből. Ezek az ektoderma (bőr- és idegrendszer), endoderma (gyomor- és bélrendszer, légzőszervek, mirigyek, máj és hasnyálmirigy), mezoderma (csontok, porcok, keringési rendszer, izmok, stb.). A PSC potenciálisan bármilyen sejtet vagy szövetet képes előállítani, amelyre a testnek szüksége van, hogy kijavítsa magát.

Tojas
ALTERNATÍVA: AZ FGF SZEREPE AZ ŐSSEJTTERÁPIÁBAN

Ahelyett, hogy a pluripotens sejteket csontvelőből vagy emberi embrióból szereznék be, egy madárembrió fibroblaszt növekedési faktornak (FGF) nevezett proteint biztosíthat. A LAMININE készítmény megtermékenyített madártojás kivonatnak (FAEE) nevezett fiatal szövet kivonata (YTE) tartalmaz FGF-et.

ŐSSEJT AKTIVÁLÁS - FGF

Az FGF autokrin vagy parakrin módon működik speciális receptoraival kommunikálva és kimutatták, hogy fontos szerepet játszik a szövetképződésben. Amikor egy személy őssejtterápián megy keresztül, testébe először Fibroblaszt növekedési faktort (FGF) juttatnak. Az FGF-nek rendkívül fontos szerepe van az őssejt aktiválásában. Az FGF egy építészhez hasonlóan irányítja az őssejtet, hogy hova menjen és mit kell kijavítania.

42
AZ ŐSSEJTEK, AZ FGF ÉS AZ AMINÓSAVAK KAPCSOLATÁNAK MEGÉRTÉSE

Vannak olyan sejtszervek a testünkben, amelyeket az őssejtek nem tudnak regenerálni. Bár az őssejtek naponta több milliárd sejtet hozhatnak létre az elhalt vérsejtek pótlására, előfordulhat, hogy ez a szívet és a hasnyálmirigyet nem javítja ki, de rendbe hozhat kis izomszöveteket vagy idegeket. Ebben segít az őssejt termelés erősítése.

AMIÉRT SZÜKSÉGÜNK VAN FGF-RE ÉS AMINÓSAVAKRA

Az FGF irányítja az őssejteket és ehhez aminósav-fehérjékre van szüksége. Az aminósavak a fehérjék építőkövei, a fehérjék pedig az őssejtek építőkövei. Így az FGF és az aminósav-fehérjék (proteinek és peptidek) együttműködnek, hogy ösztönözzék a sejtszövet helyreállítását.

A lényeg, hogy szükségünk van ezekre az FGF-ekre és aminósavakra a szervezetben, és a LAMININE őssejttel való kapcsolata nagyon jó lehetőség erre. A minimális dózis, 2 kapszula napi bevétele nagy változást okozhat.

Fontos!

A weboldalon ajánlott termékek egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termékek és nem gyógyszerek. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásokban szereplő állítások a gyártó/forgalmazó cég hivatalos weboldalairól vett idézetek. Az állítások kizárólag a fogyasztók általános ismeretterjesztését kívánják szolgálni a termékekkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémákra, és nem javaslatok konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

Scroll to Top